Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Fractieverhalen van Sem #1 “Kaneelstokken verbinden”


02-10-2022

Hallo lezer. Super goed dat Almere BIJ1 zetelt in de gemeenteraad, toch?! Maar wat komt er eigenlijk van onze idealen terecht? 

Vanaf 1 juni 2022 ben ik, Sem Krijn van Dijk, medewerker in de fractie van Almere BIJ1. In deze blog wil ik jou geregeld updaten over hoe het eraan toe gaat in de gemeentepolitiek, waar Almere BIJ1 mee bezig is en hoe wij van Almere een stad maken die radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid in de praktijk brengt. 

Welkom bij Fractieverhalen van Sem.

Eerst dit: hoe werken we?

Ik zal beginnen met schetsen hoe wij te werk gaan, zodat je mijn verhalen in een wat bredere context kan plaatsen. 

Elke donderdagavond vanaf 19.00 uur vindt de Politieke Markt plaats. Deze is gratis bij te wonen, mocht je eens willen komen kijken of een praatje willen maken met het Almere BIJ1-team. Op deze ‘markt’ vergaderen raadsleden en fractie-assistenten over verschillende onderwerpen. Dat kan gaan over de recente bekladding van een Pride-expositie, hoe we met afval moeten omgaan of hoe de zoektocht naar een burgemeester aan te pakken. Over dat laatste onderwerp lees je hier meer, trouwens. Ontzettend breed scala aan onderwerpen dus! 

Elk raadslid en elke fractiemedewerker kiest een onderwerp om zich die week in te verdiepen. Ik pluis samen met een wekelijks wisselend fractielid de stukken uit over dat onderwerp, we formuleren vragen en ons standpunt en schrijven bijdragen. Of dat nou met fractie-assistent Dennis is over de invulling van de Meergronden-kavel of met fractievoorzitter Georgine over de verplaatsing van een supermarkt uit de Stedenwijk. We zetten samen onze tanden in een vraagstuk, om er wat moois uit te slepen. 

Een terugblik: Meergronden en coalitie-akkoord

Je kent nu onze werkwijze, maar wat is er dan concreet behandeld de afgelopen tijd? Ik pik er twee onderwerpen uit. 

Ten eerste, ik noemde het al, de invulling van de Meergronden-kavel. De oudste middelbare school van de stad is verouderd en wordt gesloopt, om een nieuw, modern schoolgebouw te kunnen bouwen. Maar waar kan die grond nog meer voor gebruikt worden? Er ligt een plan voor een groen schoolplein, dat ook door de buurt gebruikt kan worden. Ook is het college van plan woningen op de kavel te bouwen. Hartstikke mooie plannen, maar het beoogde percentage sociale huur (27%) was bij lange na niet genoeg voor ons. Daar maakten we dus een punt van. Om een hoger percentage betaalbare woningen mee te nemen in het onderzoek steunden we een motie van de PvdA, die daarom vroeg. Helaas is die niet aangenomen. Hier kan je Dennis zijn bijdrage terugkijken. Hij is vanaf 43:48 aan het woord.

Ten tweede presenteerde de nieuwe coalitie hun akkoord ‘Samen bouwen aan een gezonde toekomst’. Na 4 maanden onderhandelen waren de partijen namelijk eindelijk tot een compromis gekomen. We hebben met het hele fractieteam gesproken over het akkoord en we kwam tot de volgende conclusie: er mist pit, ambitie en lef in de plannen. Daarnaast twijfelden we over de betrouwbaarheid van een aantal terugkerende wethouders, die nog geen drie weken geleden waren afgetreden wegens de Floriade. Gladys voerde het woord tijdens de vergadering en heeft onze ideeën vol vuur gedeeld met de rest van de raad. Dat kan je hier zien. Skip even naar 1:44:00.

Kaneelstokken verbinden

Het was een tijd vol inhoudelijke vergaderingen en ontwikkelingen, maar dat is zeker niet  de enige kant van de politiek. Het kan ook heel luchtig en verrassend gezellig zijn! Daarom sluit ik graag af met wat gebruiken en verschijnselen die mij zijn opgevallen of die mij verbaasden. 

Elke week na de vergaderingen wordt er geborreld. Mensen van allerlei fracties, publiek en journalisten genieten met elkaar van de open bar en de zoutjes op tafel. Ze kletsen, lachen en ontspannen na een lange zit.

Als je een zak snoepjes hebt, maak je heel snel contact. Die zak hoeft niet eens van jou te zijn. Stel, je krijgt er één van fractie-assistent Dennis in je handen gedrukt, dan heb je binnen no-time een praatje met mensen die wat suiker kunnen gebruiken of krijg je een appje van iemand die aan de andere kant van de zaal zit. En dan hoef je niet eens ooit een woord te hebben gewisseld. Kaneelstokken verbinden!

Het was een bewogen start voor mij persoonlijk, waarin ik al enorm veel heb geleerd, en waarin wij de stad en de andere fracties hopelijk ook veel hebben geleerd over wie wij van Almere BIJ1 zijn en waar we voor staan. 

Groetjes,

Sem

Zeg het Sem

Heb je een mening over deze rubriek, een vraag, of wil je iets anders laten weten?

sem@bij1.org

Gerelateerde artikelen

Almere BIJ1komsten

Lees meer

Verslag ‘Almere Kleurt de Toekomst’

door Sem Krijn van Dijk 26 maart was het feest in Casa Casla. Aanleiding was ons jubileum in de raad: één jaar kleurden, en kleuren, we de Raad van Almere. Lees verder over hoe het evenement Almere kleurt de toekomst verliep. Vanaf 14:00 kwamen er steeds meer mensen binnen, tot een mooi clubje BIJ1’ers en […]

Lees meer

Recept Aioli – nieuwsbrief december 2022

Aioli De échte hardcore liefhebber maakt aioli met – zoals de naam al zegt – uitsluitend ui (knoflook), (olijf)olie en een snufje zout. Vooral de Catalanen hebben deze nogal pittige variant in hun hart gesloten.In Nederland is vooral de wat mildere variant populair, die meer lijkt op mayonaise met knoflook. Heerlijk op een stukje toast […]

Lees meer