Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Recept Aioli – nieuwsbrief december 2022


03-12-2022

Aioli

De échte hardcore liefhebber maakt aioli met – zoals de naam al zegt – uitsluitend ui (knoflook), (olijf)olie en een snufje zout. Vooral de Catalanen hebben deze nogal pittige variant in hun hart gesloten.
In Nederland is vooral de wat mildere variant populair, die meer lijkt op mayonaise met knoflook. Heerlijk op een stukje toast of een knapperig stukje stokbrood.
En al helemaal om je vingers bij af te likken als je de aioli zelf maakt! Moeilijk? Welnee! Je maakt het in een handomdraai. Grote kans dat je alle ingrediënten nu al in huis hebt: 

3 tenen knoflook

1 eidooier (op kamertemperatuur!)

1 tl. mosterd

snufje zout

snufje peper

150 ml. olijfolie

150 ml. zonnebloemolie

sap van een halve citroen 

  • Haal de tenen knoflook door een knoflookpers en doe de pulp samen met de eidooier, de mosterd, het zout en de peper in een middelgrote kom.
  • Even goed mixen.
  • Nu komt het lastigste van het hele recept: het toevoegen van de olie. Dit moet vooral in het begin druppelsgewijs gebeuren, anders bindt het goedje niet tot een stevige ‘mayonaise’.
    Het werkt goed als je de mixer op middelmatige snelheid aanzet in de kom en dan een héél dun straaltje olie op de garden laat lopen. Onderbreek het gieten soms even maar ga wel door met mixen tot alle olie zich gebonden heeft en voeg daarna pas weer een volgend scheutje toe. Als het eenmaal goed bindt, kun je de olie wat sneller toevoegen, maar blijf voorzichtig!
  • Zijn de olijfolie en de zonnebloemolie helemaal zijn toegevoegd? Dan heb je als het goed is een vrij stevige, gelige ‘mayonaise’.
    Tijd voor het zuur! Het citroensap mag erbij. Hoeveel? Dat is afhankelijk van wat je lekker vindt. Regelmatig even proeven tijdens het mixen is belangrijk in deze fase. Je zult zien dat de aioli nu wat witter van kleur wordt en ook wat dunner en soepeler.

In principe is de aioli nu klaar en lekker. En het wordt nóg lekkerder als je de tijd en het geduld hebt om de aioli afgedekt nog een uurtje te laten rusten in de koelkast; dan komt de knoflooksmaak nog meer tot ontwikkeling.

Tip: Dit recept kun je ook gebruiken om heerlijke ‘gewone’ mayonaise te maken. Je hoeft dan alleen de knoflook te schrappen en wat minder citroen toe te voegen. De smaak wordt extra romig als je 2 eidooiers gebruikt. 

Succes en eet smakelijk!


Gerelateerde artikelen

Almere BIJ1komsten

Lees meer

Verslag ‘Almere Kleurt de Toekomst’

door Sem Krijn van Dijk 26 maart was het feest in Casa Casla. Aanleiding was ons jubileum in de raad: één jaar kleurden, en kleuren, we de Raad van Almere. Lees verder over hoe het evenement Almere kleurt de toekomst verliep. Vanaf 14:00 kwamen er steeds meer mensen binnen, tot een mooi clubje BIJ1’ers en […]

Lees meer

Je hebt meer macht dan je denkt – in gesprek over ‘People Power’

Kom naar het volgende maandelijkse koffiemoment van Almere BIJ1 op 8 november 2022 van 20u tot 22u in Almere Buiten. Als je weleens op een demonstratie bent geweest, dan hoor en zie je het overal. Je ziet protestborden, stickers en T-shirts met ‘People Power’ erop. En het gonst er van de protestleuzen die ‘the Power […]

Lees meer