Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Verslag 'Almere Kleurt de Toekomst'


18-04-2023

door Sem Krijn van Dijk

26 maart was het feest in Casa Casla. Aanleiding was ons jubileum in de raad: één jaar kleurden, en kleuren, we de Raad van Almere. Lees verder over hoe het evenement Almere kleurt de toekomst verliep.

Vanaf 14:00 kwamen er steeds meer mensen binnen, tot een mooi clubje BIJ1’ers en andere geïnteresseerden Casa Casla vulden. Met een drankje in de hand en onder genot van de mooie uitzichten over het Almeerse water, werd bijgekletst. Ondertussen deelde Almeers penningmens Hanna enthousiast bingo-kaarten uit, met daarop bijvoorbeeld ‘Doe iets voor een ander’ of ‘Zoek iemand die kandidaatraadslid is geweest’. Bedoeling van de kaarten was om het ijs te breken, maar dat bleek niet zo nodig: iedereen was lekker aan het kletsen. Ondertussen zochten steeds meer mensen een plekje aan één van de tafels: tijd om te beginnen!

We startten met spoken word, door Sandy Bosmans. Sandy is Almeerder in hart en nieren en deelde twee mooie stukken, onder andere over opgroeien in onze stad. Iedereen was er stil van.

Maar stil bleef het niet lang. Het was tijd voor de dialoogtafels! Het bingo-thema ging door: voorzitter Sher draaide aan de bingo-machine en zo kreeg elke tafel een onderwerp toegewezen om te bespreken. Denk aan ‘duurzaamheid’ of ‘Almere voor iedereen’. Dat bracht een hoop los, er was veel te bespreken en we hadden allemaal, zoals BIJ1’ers betaamt, een mening over hoe het beter moet. Toen kwam er ineens een leuke verrassing langs. Sylvana – onze partijleider – kwam binnen, en deed mee aan de tweede ronde dialoogtafels.

Gedurende de dag speelde de Almeerse Stefano de Smaele steeds stukken muziek uit zijn project RECAP; een terugblik op actuele maatschappelijke thema’s door middel van instrumentale funk, (neo)soul, jazz en opmerkelijke media fragmenten over thema’s als de klimaat- en woningcrisis, lockdowns en ongelijkheid. Dat was een hele fijne afwisseling tussen de gesprekken door. Daarnaast herinnerde Stefano ons, samen met Sandy, aan wat we als Almere allemaal te bieden hebben. 

Na weer zo’n mooi muzikaal intermezzo was het tijd voor de open space. Sher legde uit: “Iedereen kan een plek uitkiezen in de zaal en daar een bepaald onderwerp bespreken met andere geïnteresseerden.” Dat was leuk, iedereen kon zelf iets bespreekbaar maken. Zo wilde fractie-assistent Dennis praten over wat er na de komma moet komen, oftewel: wat moet komen na Rutte’s excuses voor het slavernijverleden. Ergens anders in de zaal vertelde Marcel Kolder over kanteldenken, dingen anders gaan zien en gedragsverandering. In de open space luisterden we naar elkaar, konden we zelf wat inbrengen en leerden we samen.

Na de open space zat het programma erop. Na wat afsluitende woorden van het bestuur – Sher houdt ervan door een microfoon te praten – was het naborrelen geblazen. Hier en daar werden nootjes gegeten, werden drankjes gedronken en werd gekletst. 

Al met al was het een fijne dag. We hebben geleerd, genoten, verbinding gezocht en zijn als partijleden hechter geworden. Op nog vele jaren de toekomst kleuren! Op nog vele jubilea!


Gerelateerde artikelen

Almere BIJ1komsten

Lees meer

Vacature bestuursleden afdeling Almere

Bouw mee aan een beter Almere; word bestuurslid van BIJ1! Binnenkort eindigt de bestuursperiode voor twee van onze drie bestuursleden.Daarom zoeken we dringend nieuwe bestuursleden. Het mooiste is als we die tijdens de ALV van 31 mei aanstaande kunnen benoemen! Want een politieke partij kan niet (voort)bestaan zonder bestuur. Sta je open voor een bestuursfunctie? […]

Lees meer

Wie neemt het stokje over?

De tijd vliegt en er gebeurt ontzettend veel. We zijn als betrokkenen precies twee jaar geleden begonnen met de verkiezingen van de Tweede Kamer. Het kernteam ging door en werd het Afdelingsbestuur van Almere. Met dit team werden de raadsverkiezingen gerealiseerd. Over een half jaar beginnen de voorbereidingen voor het nieuwe bestuur van de afdeling […]

Lees meer