Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Statement BIJ1 vaststellen vertrouwenscommissie benoeming burgemeester Almere


30-06-2022

Geschreven door fractiemedewerker Sem van Dijk

Op de agenda van de Politieke Markt van afgelopen donderdag, 23 juni, stond het benoemen van een vertrouwenscommissie. Dat is voor iedereen een belangrijk onderwerp, want die commissie begeleidt het kiezen van een nieuwe Almeerse burgemeester. Deze commissie bestaat uit een aantal raadsleden en, zal zich bezighouden met  de vraag wat voor burgemeester Almere op dit moment nodig heeft. In de afgelopen vergadering werd het raadsvoorstel besproken waarin staat welke raadsleden in de commissie een plaats krijgen: de fractievoorzitters van D66, de PVV, de ChristenUnie, de VVD, de Partij voor de Dieren en de PvdA.

In dit bericht lees je meer over de inbreng van BIJ1 in de vergadering, de reacties op die inbreng en hoe BIJ1 de toekomst van het proces ziet.

Almeerse bevolking niet vertegenwoordigd

Volgens BIJ1 is de samenstelling van de vertrouwenscommissie niet in orde, omdat deze de diversiteit van de Raad – met zes leden die niet-wit zijn – niet vertegenwoordigt.  Laat staan de Almeerse bevolking, die voor 41,6 procent bestaat uit mensen met een migratieachtergrond, van wie 74,8 procent niet-westers. BIJ1 vreest dat de commissie in haar witheid een blinde vlek zal hebben voor de belangen van hen die op dagelijkse basis te maken krijgen met racisme. Uit ervaring is namelijk gebleken dat een eenzijdige commissie niet goed de stemmen kan vertolken van diegenen die niet op hen lijken.

Er is een gebrek aan specifieke kennis in de commissie: de kennis van hoe het is om als persoon van kleur in Almere te leven. Alleen mensen van kleur kunnen aangeven waar het nu misgaat, omdat zij daar simpelweg ervaring mee hebben. Spreek mét hen, in plaats van over hen.

Ons voorstel: een zevende commissielid

Het is bizar dat de commissie zoals die  nu voorligt zo eenzijdig is. Om die reden heeft BIJ1, in samenwerking met DENK, aan de raad gevraagd een zevende lid, en wel een raadslid van kleur aan de commissie toe te voegen: BIJ1-fractievoorzitter Georgine Panhuijsen. Zij leeft immers op dagelijkse basis met racisme en kan die ervaringsdeskundigheid dan ook meenemen in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Daarbij zou haar aanstelling ronduit bijdragen aan de representativiteit van de commissie, wat een streven op zich is. Let wel: het is niet per definitie het doel van BIJ1 om met een Zwarte burgemeester of burgemeester van kleur te eindigen. Het doel van BIJ1 en DENK was slechts een inclusievere commissie te vormen. Een burgemeester dient immers héél Almere en niet slechts het witte deel. De inwoners van Almere met een niet-westerse migratieachtergrond, maar liefst bijna een derde  van alle inwoners, mogen niet vergeten worden.

Reactie van de raad

De vraag van DENK en BIJ1 aan de raad werd niet met veel enthousiasme ontvangen. Hoewel een aantal partijen het voorstel ondersteunde (GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de PvdA), werd er geen meerderheid behaald. Dat betekent dat de commissie officieel benoemd is zoals eerder beschreven: volledig wit en zonder voldoende kennis en ervaring in huis om hun taak uit te voeren hoe BIJ1 het graag had gezien: met oog en oor voor iedereen.

In de toekomst, wanneer de commissie haar bevindingen aan de raad voorlegt, zal BIJ1 kritisch zijn. We zullen ervoor zorgen dat er recht wordt gedaan aan de diversiteit van Almere en de inclusie waar BIJ1 voor staat. Daarnaast werken we aan een motie die toekomstige commissies inclusiever zal maken. Op die manier hopen we te zorgen voor een burgemeester die staat voor álle Almeerders én dat toekomstige commissies bestaan uit zo veel mogelijk soorten Almeerders als mogelijk.


Gerelateerde artikelen

Almere BIJ1komsten

Lees meer

Verslag ‘Almere Kleurt de Toekomst’

door Sem Krijn van Dijk 26 maart was het feest in Casa Casla. Aanleiding was ons jubileum in de raad: één jaar kleurden, en kleuren, we de Raad van Almere. Lees verder over hoe het evenement Almere kleurt de toekomst verliep. Vanaf 14:00 kwamen er steeds meer mensen binnen, tot een mooi clubje BIJ1’ers en […]

Lees meer

Recept Aioli – nieuwsbrief december 2022

Aioli De échte hardcore liefhebber maakt aioli met – zoals de naam al zegt – uitsluitend ui (knoflook), (olijf)olie en een snufje zout. Vooral de Catalanen hebben deze nogal pittige variant in hun hart gesloten.In Nederland is vooral de wat mildere variant populair, die meer lijkt op mayonaise met knoflook. Heerlijk op een stukje toast […]

Lees meer