Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

9. Kunst, cultuur & recreatie


13-01-2022
Programma

Luister op SoundCloud

Als het aan BIJ1 ligt, dan worden kunst en cultuur in Almere minder afhankelijk van de vrije markt en private financiering. Om creativiteit de ruimte te geven en om (de eigen) cultuur op een aansprekende manier uit te dragen is onafhankelijkheid namelijk van groot belang. De gemeente heeft een belangrijke verantwoordelijkheid voor het realiseren van dat onafhankelijke bestaansrecht van de plaatselijke kunst- en cultuursector.
Ook sport, beweging en recreatiemogelijkheden zijn enorm belangrijk: lichamelijk en mentaal, voor de jeugd en voor de rest van de stad.

Het aanbod van kunst, cultuur en recreatie dient voor een groot publiek toegankelijk te zijn. Dit betreft zowel het consumeren als het beoefenen van kunst en cultuur. Het moet betaalbaar zijn. En de optelsom van alle activiteiten binnen de branche moet inclusief zijn en een weerspiegeling geven van de diversiteit die de Almeerse bevolking kenmerkt.  

  1. We streven er naar om het Nationaal Slavernijmuseum naar Almere te halen
  2. Blijf het Jeugdsportfonds en het Cultuurfonds steunen.
  3. We behouden een laagdrempelig en toegankelijk cultuuraanbod en breiden dit zo mogelijk uit
  4. De gemeente erkent kunst en cultuur als een essentieel wezenlijk onderdeel van een gezonde leefomgeving en een levende stad. Kunst en cultuur worden niet langer bestempeld als een ‘linkse hobby’, maar worden erkend en behandeld als een sociale en economische factor van belang.
  5. Zorg er voor dat er voldoende betaalbare en geschikte ruimtes voor kunstenaars zijn. Ateliers en culturele broedplaatsen zijn van groot belang, zeker nu de toekomst van De Voetnoot op losse schroeven staat.