Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Hans Luijcx


10-01-2022

Volg Hans Luijcx op

“Op papier zijn we allemaal gelijk. De praktijk vertelt een ander verhaal.”

Dit ben ik

Geboren en getogen in Rotterdam, verhuisde ik in 1998 met mijn vrouw en twee kinderen naar Almere. In die tijd werkte ik nog als (zelfstandig) copywriter en ontwerper. Inmiddels ben ik breder actief in de kunst- en cultuursector. Als muzikant (violist) verzorg ik muziekworkshops voor kinderen in groep 1 en 2 van het basisonderwijs. Geweldig werk om te doen! En ook heel belangrijk, in mijn ogen.
Eenmaal in Almere, werd ons gezin uitgebreid met een derde kind. Uit Afrika. Dat was allereerst een schitterende uitbreiding van het kleurenpalet in ons gezin. Maar het bracht ook een aantal minder fraaie zaken bij ons binnen. Discriminatie bijvoorbeeld. Vooroordelen. Etnisch profileren. Lelijke dingen waartegen ik mij altijd heb verzet.
Daarnaast zijn er gelukkig heel veel zaken waar ik mij graag vóór inzet. Die optelsom maakt dat ik besloten heb om mij verkiesbaar te stellen voor BIJ1 in Almere.

Dit vind ik belangrijk

Voor de wet is iedereen gelijk. Dat staat al sinds 1848 in de grondwet. Op papier hebben we ook allemaal gelijke kansen. Maar in de dagelijkse praktijk maakt het wel degelijk uit of je wiegje ooit in Nederland stond, of in bijvoorbeeld Marokko, in een achterstandsbuurt of een villawijk.
Ook Almere wordt helaas ontsierd door regels, beleid en sentimenten die systemische ongelijkwaardigheid en uitsluiting in de hand werken. Meestal zonder kwade opzet, maar toch… Etnisch profileren bijvoorbeeld, is nog steeds dagelijkse praktijk – al zegt de wet dat het niet mag! Armoede, ongeletterdheid, culturele verschillen en sociale achterstand veroorzaken ongelijkheid in welzijn, welvaart, gezondheid en kansen.
Dat moet anders. Laten we als Almeerders samen die papieren gelijkheid vertalen naar een mooie inclusieve en kansrijke werkelijkheid in de praktijk.

Dit is mijn BIJ1 in Almere

BIJ1 in Almere bindt de strijd aan met regels, beleid en systemen die ongelijkwaardigheid in de hand werken. Dat vraagt om integere zelfreflectie bij de overheid én om heldere gedragsregels voor uitvoerende instanties. Denk aan politie, belastingdienst, UWV. Hun gedrag moet toetsbaar zijn en zo nodig consequenties hebben.

In mijn Almere bouwt de overheid aan een inclusieve, toegankelijke en kansrijke samenleving. Voor iedereen. Hierin past armoedebestrijding, goed onderwijs, emancipatie op de arbeidsmarkt, het stimuleren van culturele uitwisseling, toegankelijke gezondheidszorg, voldoende betaalbare woningen, inspraak van inwoners over hun directe leefomgeving.